You are currently viewing Erametsaliit: On murettekitav, kui poliitik esitab avalikkusele valesid numbreid

Erametsaliit: On murettekitav, kui poliitik esitab avalikkusele valesid numbreid

Eesti Erametsaliidu pressiteade
13.04.2018 

Erametsaliit: On murettekitav, kui poliitik esitab avalikkusele valesid numbreid

Eile avaldas Keskkonnaagentuur eelmise aasta raiemahtude hinnangu ning andis ülevaate Eesti metsade olukorrast. Hea on tõdeda, et metsa Eestis jätkub ning ohtu, et mets saaks otsa ei ole. Üle poole Eestimaast on jätkuvalt metsamaa ning metsa kasvab jõudsasti juurde.      

Kuu aega tagasi esitles Rainer Vakra oma raiemahte ja külvas segadust ning tekitas vastasseisu Eesti majanduse kõige olulisema tööstusharu vastu.  “On murettekitav, kui üks poliitik esitab avalikkusele enesekindlalt valesid numbreid ja teeb nende põhjal kaugeleulatuvaid järeldusi, tekitades kahju sektorile, mis on üks Eesti majanduse suurimaid maksumaksjaid,” sõnas Eesti Erametsaliidu juhatuse liige Ando Eelmaa. 

Rainer Vakra esitas 16. märtsil avalduse, kus väitis, et Eestis raiuti eelmisel aastal 12 miljonit tihumeetrit. Eile avaldatud riiklik statistika näitas, et eksperthinnangu alusel oli tegelik raiemaht 2017. aastal 11 miljonit tihumeetrit ning juurdekasv 16 miljonit tihumeetrit.

“Tänases sõnavõtus väidab Vakra, et tavalise inimese jaoks on mets 100-200-aastastest puudest. Metsamehena julgen öelda, et Eestis puud reeglina nii vanaks ei ela ning taolise vanusega metsas jalutamine väiksemagi tuulega on väga suur julgustükk,” lisas Ando Eelmaa. “Peame mõistma, et meie tänased otsused Eesti metsas ei mõjuta pelgalt meid, vaid meie lapsi ja lapselapsi. Seetõttu on eriti taunitav taoliste teemade rakendamine lühiajalise populismi vankri ette.”

Metsasektor annab olulise osa Eesti maksutulust ning lisandväärtusest. Ühe miljoni tihumeetri puidu raie tähendab kümneid miljoneid eurosid maksutulu riigikassasse. Eelmisel aastal laekus sellest sekorist riigieelarvesse ligi 700 miljonit maksutulu, mida tasub meeles pidada riigieelarve strateegia aruteludel ja peatselt vähenevate eurotoetuste taustal.    

Lisateave:

Ando Eelmaa, Eesti Erametsaliidu juhatuse liige
tel: 5667 1118; e-post: erametsaliit@erametsaliit.ee